MÜNCHEN - De aanklagers hebben woensdag een succes geboekt in de zaak tegen John Demjanjuk, die in Duitsland wordt berecht wegens zijn vermeende rol in het nazivernietigingskamp Sobibor (1942-1943).

Een onafhankelijke deskundige verklaarde voor de rechtbank in München dat de SS-identiteitskaart van Demjanjuk authentiek is.

''Iets als dit is niet na te maken, zelfs niet met de meest geavanceerde apparatuur'', aldus expert Anton Dallmayer, die het persoonsbewijs van Demjanjuk vergeleek met drie andere SS-identiteitsbewijzen die in dezelfde periode zijn gedrukt.

Bewijs

De identiteitskaart geldt als het enige directe bewijs tegen de 90-jarige Demjanuk, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op 27.900 mensen in Sobibor. Veel slachtoffers waren Joden uit Nederland.

Demjanjuk ontkent de beschuldigingen aan zijn adres. Volgens hem is de id-kaart een vervalsing.

Gezondheid

De zaak tegen de in Oekraïne geboren Demjanjuk begon eind november vorig jaar en verloopt traag vanwege de slechte gezondheid van de verdachte. Dinsdag legde hij voor het eerst een verklaring af in de rechtszaal, via zijn advocaat Ulrich Busch.

Demjanjuk, die tot zijn uitlevering in de Verenigde Staten woonde, stelde ''aan het einde van zijn leven met een valse beschuldiging naar Duitsland te zijn ontvoerd''. Eerder werd hij volgens de verklaring in Israël, de VS en Polen vergeefs vervolgd.

Demjanjuk sprak alle beschuldigingen tegen en beklemtoonde slachtoffer van de nazi's te zijn. Het proces gaat maanden langer duren dan oorspronkelijk gedacht. Tot midden september zijn zittingen voorzien.