RIJSWIJK/DEN HAAG - Het proces tegen de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina, Radovan Karadzic, is dinsdag voor het Joegoslavië-Tribunaal hervat.

Het heeft zes weken stilgelegen. Karadzic en zijn raadslieden nemen onder protest aan het proces deel, omdat ze menen onvoldoende tijd voor de voorbereiding te hebben gehad.

Karadzic heeft besloten eieren voor zijn geld te kiezen en het proces niet te boycotten, maar zichzelf te verdedigen.

Zodra dat spaak loopt, waarschuwde de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon woensdag, wordt de Britse 'stand-by' advocaat Richard Harvey onmiddellijk met de verdediging belast en moet de vroegere Bosnisch-Servische leider zijn mond houden.

Ahmet Zulic

De aanklagers hebben dinsdag hun eerste getuige gehoord. Het is Ahmet Zulic, een soort 'gebruikelijke getuige' op het tribunaal. Hij werkte ook al mee in andere zaken tegen vermeende oorlogsmisdadigers, onder wie de Joegoslavische en Servische politicus Slobodan Milosevic.

Zulic werd tijdens de afscheidingsoorlog (1992-1995) gevangene van de Bosnische Serviërs en is naar eigen zeggen getuige geweest van de moord op twintig mannen die op last van hun beulen hun eigen graf moesten graven.

Zulic werd gevangen gehouden in een berucht gevangenenkamp in Sanski Most in het noordwesten van Bosnië. Daar zouden niet-Serviërs zijn mishandeld, gemarteld en doodgehongerd.

Vierhonderd getuigen

De aanklagers voeren getuigeverklaringen van meer dan meer dan vierhonderd getuigen aan. Woensdag getuigt een man wiens vrouw op een markt in Sarajevo werd doodgeschoten. In april zijn er drie dagen per week zittingen. Het zal maanden duren voor de aanklagers hun zaak hebben afgerond.

De in 1995 aangeklaagde Karadzic was jaren spoorloos en werd uiteindelijk in juli 2008 gearresteerd bij Belgrado. Hij spreekt alle beschuldigingen tegen die ''het NAVO-tribunaal'' tegen hem aanvoert, vooral genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De meest in het oog springende aanklachten hebben betrekking op de massamoorden rond Srebrenica in juli 1995 en op de beschietingen van de belegerde stad Sarajavo.

Het proces begon in oktober, maar Karadzic boycotte dat toen. Hij kreeg, zeer tegen zijn zin, in november de 'stand-by' advocaat Harvey toegewezen. Karadzic kreeg tot maart om zich in te lezen. Begin maart werd het proces voor enkele dagen hervat. Karadzic poogde daarna vergeefs via procedures en brieven meer tijd te krijgen.