MOSKOU - De uit de hoofdstad Bisjkek verdreven Kirgizische president Koermanbek Bakijev is bereid af te treden. Hij heeft dat dinsdag laten weten, meldde het Russische persbureau RIA.

Bakijev zou in ruil voor zijn aftreden eisen dat de nieuwe machthebbers de veiligheid van hem en zijn familie garanderen.

Volgens Kirgizische media is de voorlopige regering van het Centraal-Aziatische land echter niet meer bereid om over een vrijgeleide voor Bakijev te onderhandelen. Vrijdag had het interim-bewind Bakijev nog zo'n garantie aangeboden.

De voorlopige regering had Bakijev een ultimatum gesteld en gezegd dat de president zou worden gearresteerd, als hij zich niet uiterlijk dinsdagmiddag zou overgeven. Bakijev zou dat ultimatum hebben laten verstrijken. In Kirgizië is het vier uur later dan in Nederland.

Onlusten

Bisjkek was vorige week het toneel van hevige onlusten. Daarbij kwamen zeker tachtig mensen om het leven. Bakijev vluchtte naar het zuiden van het land.

De leidster van het interim-bewind, Roza Otoenbajeva, zei in het weekeinde dat het gevluchte staatshoofd terecht moet staan voor de dood van de mensen die vorig week bij de onlusten omkwamen.