BISJKEK - De voorlopige regering van Kirgizië heeft de gevluchte president Koermanbek Bakijev een ultimatum gesteld.

Als Bakijev zich dinsdag aan het eind van middag niet overgeeft aan de nieuwe machthebbers, wordt hij gearresteerd.

Dat heeft Azimbek Beknazarov, belast met de portefeuille veiligheid in de interim-regering van het Centraal-Aziatische land, gezegd.

Hij zei dat de presidentiële onschendbaarheid van Bakijev is opgeheven. Beknazarov zei dat een strafrechtelijk onderzoek tegen de president is geopend.

Onlusten

Bisjkek was vorige week het toneel van hevige onlusten. Daarbij kwamen zeker tachtig mensen om het leven. Bakijev vluchtte naar het zuiden van het land.

De leidster van het interim-bewind, Roza Otoenbajeva, zei in het weekeinde dat het gevluchte staatshoofd terecht moet staan voor de dood van de mensen die vorig week bij de onlusten omkwamen.

Verantwoordelijk

Bakijev herhaalde dinsdag tijdens een protestbijeenkomst in het zuiden dat hij niet verantwoordelijk is voor de omgekomen burgers en dat hij de enige legitieme leider van het land is.

De interim-regering suggereerde eerder dat Bakijev het land mocht verlaten als hij zijn functie vrijwillig zou neerleggen, maar de bevolking zou willen dat hij terechtstaat.

In Bisjkek is de situatie kalmer geworden, maar zij is nog steeds gespannen. Inwoners van de hoofdstad blijven 's avonds uit voorzorg binnen.

Het geweld barstte vorige week los na weken van ontevredenheid over oplopende prijzen en corruptie. De interim-regering heeft beloofd binnen een half jaar verkiezingen te houden.