WASHINGTON - De Verenigde Staten en China gaan samen een VN-resolutie opstellen, die sancties oplegt aan Iran. Dat hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao maandagavond (lokale tijd) afgesproken, aldus een naaste medewerker van Obama.

"China deelt duidelijk onze bezorgdheid over het Iraanse nucleaire programma", zei Jeff Bader, die binnen de Nationale Veiligheidsraad van de Amerikaanse regering verantwoordelijk is voor Azië.

De Verenigde Staten willen met onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland sancties opleggen aan Iran. Ze vrezen dat de islamitische republiek in het geheim werkt aan een atoombom, wat Iran ten stelligste ontkent.

China en Rusland, die een veto-recht hebben in de VN-Veiligheidsraad, waren lang tegen strafmaatregelen. Eind vorige maand kwam echter naar buiten dat Peking en Moskou hun verzet mogelijk zouden staken.

Op de tweedaagse top in Washington over nucleaire veiligheid praten 47 regeringsleiders over maatregelen om de nucleaire veiligheid in de wereld te verbeteren. Op het overleg ontbreekt Iran.

Tribunaal

Premier Jan Peter Balkenende wil een tribunaal voor staten die nucleair materiaal leveren aan terroristen. Hij heeft dat voorgesteld op in Washington, die op initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama wordt gehouden. Dat meldt de NOS dinsdag.

Volgens Balkenende zou zo'n tribunaal in Den Haag kunnen worden gevestigd. De regeringsstad biedt al onderdak aan verscheidene internationale rechtsinstanties.

Obama wil op de top, waaraan meer dan veertig staten meedoen, afspraken maken over de beveiliging van nucleair materiaal en kijken naar de opsporing en bestrijding van de smokkel van nucleair materiaal.

Frankrijk

Frankrijk zal geen afstand doen van zijn kernwapens. Dat zou de veiligheid van het land in gevaar brengen, zei president Nicolas Sarkozy maandag (lokale tijd) in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News.

"Ik vind het gevaarlijk en onaanvaardbaar als Iran de beschikking zou krijgen over een nucleair wapen, in samenhang met de vele uitlatingen van de Iraanse leiders tegen de democratie Israël", aldus Sarkozy. "Geduld heeft zijn grenzen", voegde hij eraan toe.

Canada

Canada zal zijn voorraad verrijkt uranium naar de Verenigde Staten laten brengen. Daar wordt het nucleaire materiaal onbruikbaar gemaakt voor kernwapens. Dat zei de Canadese premier Stephen Harper maandag op de nucleaire top.

De transporten van Canada naar het buurland beginnen nog dit jaar en duren tot 2018. De wereldleiders op de top willen verrijkt uranium, een grondstof voor een atoombom, bijeenbrengen op een klein aantal zwaarbeveiligde locaties, voornamelijk in de VS en Rusland.

"Canada is actief betrokken bij internationale inspanningen om ervoor te zorgen dat materiaal voor kernwapens niet in de handen van terroristen valt", zei Harper. Het Witte Huis heeft het Canadese besluit verwelkomd.