PARIJS - Jean-Marie Le Pen treedt in januari 2011 af als leider van het extreemrechtse Front National. Dat maakte de politicus maandag bekend na afloop van een partijbijeenkomst in Parijs.

Onlangs werd al bekend dat Le Pen (81) niet meedoet aan de volgende Franse presidentsverkiezingen, die voor 2012 gepland staan.

Le Pen, die het Front National leidt sinds hij de partij in 1972 oprichtte, deed vijf keer mee aan de presidentsverkiezingen.

Zijn grootste succes beleefde hij in 2002, toen hij meer stemmen wist te vergaren dan de impopulaire socialist Lionel Jospin en het zo tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen schopte. Die verloor hij van Jaques Chirac.

Regionale verkiezingen

Na het succes van 2002 zakte het Front National steeds verder weg, maar met de regionale verkiezingen in maart deed de partij het weer opvallend goed, met bijna 11 procent van de stemmen.

Marine Le Pen, de 41-jarige dochter van de huidige partijleider, geldt als favoriet om haar vader op te volgen.

Bruno Gollnisch, de 60-jarige rechterhand van Jean-Marie Le Pen, heeft zich als enige andere kandidaat opgeworpen voor het partijleiderschap. Op 15 en 16 januari 2011 bepalen de leden van het Front National wie de partij gaat aanvoeren.