WARSCHAU - Op de piloot van het in Rusland neergestorte vliegtuig met Poolse hoogwaardigheidsbekleders is geen druk uitgeoefend om te landen. Dat heeft de Poolse aanklager maandag gezegd.

Bij de vliegramp zaterdag in Smolensk in het westen van Rusland kwamen in totaal 96 mensen om. Onder hen waren de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw, de chef-staf van het leger, de president van de centrale bank en een groot aantal politici.

Over de rol van de piloot en het oude Toepolev-regeringsvliegtuig waarmee werd gevlogen, is uitgebreid gespeculeerd. Poolse media meldden dat eerder een toestel dat op dezelfde plaats zou landen nog was uitgeweken naar een andere luchthaven.

Volgens een voormalige Poolse boordwerktuigbouwkundige had de piloot van de Toepolev eigenlijk ook moeten uitwijken naar een andere luchthaven.

Hij suggereerde dat de druk op de piloot om het niet te doen waarschijnlijk te groot was, omdat er zo'n zware delegatie in het toestel zat.

Vrouw

Het lichaam van Maria Kaczynska, de vrouw van de Poolse president Lech Kaczynski is geïdentificeerd. Dat hebben de Poolse autoriteiten maandag laten weten.

Lech Kaczynski en zijn vrouw waren onder de 96 mensen die zaterdag om het leven kwamen door een vliegtuigongeluk in het westen van Rusland. Het lichaam van de president was zondag al geïdentificeerd.

Kaczynski ligt opgebaard in het presidentieel paleis in Warschau. Een woordvoerder van de Poolse presidentiële staf zei dat het stoffelijk overschot van Kaczynska waarschijnlijk dinsdag wordt gerepatrieerd.

Herdenkingsdienst

De voorzitter van de Poolse Senaat liet weten dat zaterdag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de ramp worden gehouden. Die heeft plaats bij het graf van de Onbekende Soldaat in de hoofdstad Warschau.

Een Poolse aanklager zei dat er in het wrakstuk van het verongelukte toestel nog lichamen vastzitten. Volgens hem zijn tot dusver 78 lichamen gevonden. Er wordt een toegangsweg gemaakt voor zwaar materieel waarmee delen van het vliegtuig kunnen worden opgetild en de laatste lichamen worden geborgen, zei hij.