MOSKOU - Een vooraanstaande rechter is in de Russische hoofdstad Moskou doodgeschoten. Dat hebben lokale media maandag gemeld.

De rechter werd vooral bekend door processen tegen nationalistische en extreem rechtse figuren. Hij ontving veel doodsbedreigingen, maar zou een persoonlijke beveiliging van de hand hebben gewezen.

Het gaat om Edoeard Tsjoevasjov. Hij werd volgens de persbureaus Interfax en RIA Novosti door een onbekende voor de deur van zijn appartement in Moskou om het leven gebracht.

Radio Echo Moskou berichtte dat de magistraat overleed aan een schotwond in zijn borst. De dader wist te ontkomen. Ook het moordwapen is nog niet gevonden.

Strafrechter

In het dagelijkse leven was Tsjoevasjov strafrechter bij de stedelijke rechtbank van Moskou. Onderzoekers vermoeden dat de moord een wraakactie is voor een veroordeling.

Tsjoevasjov veroordeelde in februari negen leden van een groep skinheads die zich de Witte Wolven noemen, tot celstraffen tot 23 jaar wegens racistische moorden. Hij werkte ook aan zaken waarbij overheidsfunctionarissen werden beschuldigd van fraude en verduistering.

Mensenrechtenactivisten klagen over een toename van extreem rechtse misdaden in Rusland. Vooral migranten uit Centraal-Aziatische republieken zoals Tadzjikistan en Kirgizië worden vaak slachtoffer van aanvallen van zeer rechtse groepen.