WARSCHAU - Het lichaam van de Poolse first lady Maria Kaczynski is nog niet geïdentificeerd. Anders was zij samen met het stoffelijk overschot van haar man Lech Kaczynski teruggebracht naar Warschau.

Dat heeft een Poolse regeringswoordvoerder laten weten. Maria Kaczynski kwam samen met vele Poolse hoge functionarissen om het leven door de vliegramp zaterdag in Rusland.

De eerste groep nabestaanden van de slachtoffers reist zondag af naar Moskou, waar de stoffelijke resten naartoe zijn gebracht. De burgemeester van de Russische hoofdstad Joeri Loezjkov beloofde volledige steun aan de families van de slachtoffers.

Hij stelt tolken ter beschikking, psychologische hulp en hotelkamers.

Kist

De kist met het stoffelijk overschot van de Poolse president Lech Kaczynski (60) werd zondagmiddag overgebracht naar het presidentieel paleis in het centrum van Warschau. De kist is het gebouw ingedragen, zo was op televisiebeelden van CNN en BBC te zien.

Vele tienduizenden burgers stonden langs de route die de rouwstoet aflegde vanaf het vliegveld in de hoofdstad. Velen gooiden bloemen op de lijkwagen. Voor het paleis staan eveneens duizenden belangstellenden.

Moeder

De zieke moeder van de overleden Poolse president is niet ingelicht over de dood van haar zoon, die zaterdag omkwam door een crash van een Pools regeringstoestel in Rusland. ''Gezien haar gezondheid, heeft haar zoon Jaroslaw besloten dat zij niet moet worden geïnformeerd.''

Jadwiga Kaczynski (83) werd in maart opgenomen wegens hartproblemen. Ze is van tijd tot tijd bij bewustzijn, voegde de zegsman eraan toe. Haar toestand geldt als stabiel.

Kist overgebracht