BISJKEK - De interim-regering in Kirgizië overweegt de uit de hoofdstad Bisjkek verdreven president Koermanbek Bakijev op te laten pakken. Hij zou dan terecht moeten staan voor de dood van 81 mensen die deze week bij de volksopstand tegen zijn bewind omkwamen.

Dat heeft de leidster van het interim-bewind, Roza Otoenbajeva, zondag gezegd.

Otoenbajeva onderstreepte dat haar regering geen geweld tegen Bakijev zal gebruiken. Zij kan er echter niet voor instaan dat degenen die de doden willen wreken, hem aanvallen.

''Wat hij deed, vraagt om een serieus proces'', zei Otoenbajeva.

Obama

De zelfverklaarde interim-leider beloofde belangrijke veiligheidsafspraken met de Verenigde Staten te respecteren. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Otoenbajeva toegezegd operaties op een militaire basis die de Amerikanen gebruiken om Afghanistan te bevoorraden, niet te verstoren.

Dat heeft Otoenbajeva de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in een telefoongesprek verzekerd.

De VS staakten hun activiteiten vorige week op de basis bij Bisjkek, toen de rellen begonnen. Duizenden militairen reizen elke maand via deze basis naar Afghanistan.

Vermoorden

Bakijev verklaarde zondag opnieuw dat hij niet zal aftreden en dat pogingen hem te vermoorden ''Kirgizië in bloed zullen doen verdrinken''. Als mensen geweld tegen hem willen gebruiken, dan zullen degenen die Bakijev beschermen dat niet laten gebeuren, ''en dat zal tot bloedvergieten leiden'', dreigde de gevluchte president. Bakijev zei dat hij bereid is te spreken met de zelfverklaarde regering, maar dat hij die niet erkent.

Bakijev gaf zondag een interview vanuit een tent op een onbekende locatie in zijn thuisregio Jalal-Abad.

Verenigde Naties

De 60-jarige Bakijev meent dat vredestroepen van de Verenigde Naties nodig zijn om ''aanhoudende chaos'' te voorkomen. ''Criminele organisaties zijn uit de schaduw getreden. Zij struinen openlijk de straten af met wapens in hun handen.''

Bakijev verklaarde dat hij het land niet uit is gevlucht, omdat hij zich niet schuldig voelt aan de situatie. De verdreven president betoogde dat hij geen opdracht had gegeven tot de schietpartijen, die 81 mensen het leven kostten. Wel vindt hij het spijtig dat hij als president niet heeft kunnen voorkomen dat er burgers zijn omgekomen.