SIDNEY - De politie in Australië heeft drie bemanningsleden van een schip aangehouden dat illegaal het natuurgebied de Great Barrier Reef was binnengevaren.

De arrestanten zijn een Zuid-Koreaan en twee Vietnamezen. Het schip, de Mimosa, vaart onder Panamese vlag. De politie heeft de navigatiepapieren en ander materiaal als bewijsmateriaal in beslag genomen.

Volgens de politie van de deelstaat Queensland volgde de Mimosa een onbekende route. De kustwacht had tevergeefs geprobeerd in contact te komen met de kapitein.

Met de arrestaties laten de Australische autoriteiten zien dat het hun ernst is met de bescherming van het natuurgebied voor de oostkust, dat duizenden dier- en plantensoorten herbergt en op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco staat.

Kolenschip

Enkele dagen geleden liep een Chinees kolenschip, de Shen Neng 1, bij het natuurgebied aan de grond. Tonnen olie lekten uit het vaartuig, maar de brandstof kon met chemicaliën worden vernietigd.

De Australische minister van Transport, Anthony Albanese, maakte zondag bekend dat degenen die ervoor verantwoordelijk waren dat het schip een illegale route volgde, voor de rechter zullen moeten verschijnen.

Ook zal de regering in Canberra een schadevergoeding eisen voor het leegpompen van het schip en de andere kosten die zij heeft gemaakt.