BANGKOK - De bloedige rellen op zaterdag in Bangkok hebben aan zeker 21 mensen het leven gekost, onder wie militairen, burgers en een Japanse cameraman. Bijna negenhonderd mensen zijn gewond geraakt.

Dat meldden de hulpdiensten zondag.

De schermutselingen volgden op een wekenlang durend protest van de aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra en het Thaise leger.

Duizenden aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette president Thaksin Shinawatra verzamelden zich zondag in een gebied dat zaterdagnacht was bezet door overheidstroepen. De straten waren bezaaid met kogelpatronen, stenen en bloedplekken.

Bhumibol

Ze deden een oproep aan koning Bhumibol Adulyadej om de crisis te beslechten, waarin het land al maanden verkeert. Volgens de betogers is dit de enige manier ''om meer doden te voorkomen''.

Bhumibol, die door veel Thai wordt vereerd als een halfgod, zit al bijna 64 jaar jaar op de troon. In 1992 wist hij een vreedzaam einde te maken aan een opstand door zowel het leger als de leiders van de protesten te straffen.

Onwettig

De betogers demonstreren al geruime tijd tegen de zittende regering van premier Abhisit Vejjajiva. Ze willen dat hij aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Zijn regering zou volgens de protestanten op onwettige wijze aan de macht zijn gekomen in 2008.

Tot dat moment waren Thaksins 'roden' nog aan de macht, ook al leefde Thaksin zelf in ballingschap om een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen.

Maar na langdurige protesten van in het geel geklede demonstranten viel de regering, waarna Abhisit aan de macht kwam. Abhisit weigert af te treden. Hij zei zaterdag in een televisietoespraak te werken aan een oplossing.

Onderhandelen

Maar de demonstranten weigeren te onderhandelen over het beëindigen van het geweld.

"Er wordt niet meer onderhandeld. Roodhemden onderhandelen niet met moordenaars", zei een belangrijke aanvoerder van het protest, Jatuporn Prompan, vanaf een geëmproviseerd podium.

"De weg is ruig en vol obstakels, maar het is onze plicht om de doden te eren door democratie naar dit land te brengen."

Toerisme

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt toeristen om nog naar Bangkok af te reizen. Het ministerie adviseert degenen die toch gaan samenscholingen en demonstraties te mijden.

Ook het dragen van een rood shirt wordt afgeraden. Dat kan worden gezien als steunbetuiging aan de aanhang van voormalig premier Thanksin Shinawatra. Ook een geel shirt valt niet bij iedereen in even goede smaak, omdat dat de kleur van zittend premier Abhisit Vejjajiva is.

Ook wordt degenen die toch gaan aangeraden dat te melden via de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok, zodat zij in geval van nood snel bereikt kunnen worden.