MADRID - De roemruchte Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón verzet zich tegen een dreigend proces waarin hij zelf voor een rechter moet verschijnen wegens rechtsverdraaiing.

Hij zou met een onderzoek bewust zijn bevoegdheden te buiten zijn gegaan.

Garzón diende zaterdag officieel bezwaar in tegen de rechtszaak. Volgens hem is de klacht van rechtse organisaties ideologisch gemotiveerd.

Hij stelde dat de onafhankelijkheid van de Spaanse justitie in gevaar wordt gebracht doordat de klacht überhaupt is toegelaten.

Garzón zou in 2008 met een onderzoek naar verdwenen slachtoffers van het Franco-regime (1939-75) juridisch buiten de perken zijn gegaan, omdat er in 1977 een amnestiewet over misdaden uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) is afgekondigd.

Tegen het onderzoek zijn klachten ingediend door onder meer de extreem rechtse groepering Manos Limpias (Schone Handen) en de nog actieve Franco-partij Falange.

Pinochet

Garzón werd wereldberoemd door een arrestatiebevel tegen de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet (1915-2006), toen die in oktober 1998 in Londen vertoefde.

Hij is in progressieve kringen en bij mensenrechtenorganisaties populair om zijn verbetenheid. Maar conservatieven zien in hem een ongeleid projectiel binnen de rechterlijke macht.

Kissinger

Garzón aasde ook op onder anderen de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Argentijnse officieren en de Baskische terreurbeweging ETA.