SMOLENSK - De Poolse premier Donald Tusk heeft samen met de Russische premier Vladimir Poetin de plek bij het West-Russische Smolensk bezocht waar zaterdagochtend het Poolse presidentiële vliegtuig neerstortte.

Poetin en Tusk legden zaterdagavond bloemen neer voor de 97 slachtoffers.

Tusk was samen met Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de omgekomen Poolse president Lech Kaczynski, naar Rusland gegaan.

Jaroslaw heeft in het West-Russische Smolensk het lichaam van zijn tweelingbroer Lech Kaczynski en diens vrouw Maria geïdentificeerd.

Dat heeft een Pools parlementslid laten weten, berichtte het Russische persbureau Ria Novosti zondag.

Dapper

Eerder had Kaczynski laten weten ''kapot'' te zijn van de dood van zijn broer, die zaterdag verongelukte. Hij zei dat hij probeert ''dapper'' te blijven. Jaroslaw is de voorzitter van de PiS, de belangrijkste oppositiepartij in Polen.

Zaterdagochtend stortte het Poolse presidentiële vliegtuig neer. Alle 97 inzittenden kwamen om het leven.

Herdenking

Tusk en Poetin hadden woensdag als eerste regeringsleiders van hun landen in het Russische Katyn de massamoord tijdens de Tweede Wereldoorlog op Polen herdacht.

President Kaczynski en zijn delegatie waren zaterdag op weg naar Katyn om het bloedbad te herdenken.

Dag van rouw

De Europese Unie houdt maandag in Brussel een dag van rouw voor Kaczynski. Dat heeft een Spaanse regeringsbron gezegd.

De vlaggen bij de Europese instellingen in Brussel zullen halfstok hangen en alle EU-vergaderingen worden voorafgegaan door twee minuten stilte.

Dat is besloten tijdens een onderhoud tussen de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos en de Europese president Herman van Rompuy. Spanje is de huidige EU-voorzitter.

Polen rouwt