MOSKOU - Russische luchtverkeersleiders hebben de bemanning van het neergestorte Poolse presidentiële toestel zaterdag herhaaldelijk geadviseerd niet te landen op de luchthaven bij de Russsiche plaats Smolensk.

Dat berichtte het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Alle 96 inzittenden kwamen om bij de crash. Het toestel had enkele bomen geraakt toen het probeerde te landen in dichte mist.

De piloot en de Poolse president Lech Kaczynski hadden het dringende advies gekregen om te keren en te landen in de Wit-Russische stad Minsk, omdat het militaire vliegveld onvoldoende was uitgerust om vliegtuigen in dichte mist te ontvangen.

Maar de piloot en het staatshoofd sloegen het advies in de wind.

Landen

De Poolse piloot zou ondanks de waarschuwing vier keer hebben geprobeerd te landen. De luchtverkeersleiding heeft niet het recht de landing van een Pools presidentieel toestel te weigeren.

Een half uur eerder had een ervaren Russische piloot, die het gebied goed kent, nog rechtsomkeert gemaakt naar Moskou, nadat hij twee keer had geprobeerd te landen.

Vasthoudendheid

Een Poolse luchtvaartexpert merkte op dat het de Poolse piloot waarschijnlijk aan de nodige vasthoudendheid heeft ontbroken. Hij herinnerde aan een incident in de zomer van 2008. Toen had een piloot een bevel van de president naast zich neergelegd om in Georgië te landen.

Omdat hij het te gevaarlijk vond om daar te landen, landde hij in een buurland, waardoor Kaczynski met de auto naar Tbilisi moest. Het staatshoofd verweet de piloot later dat hij weigerde bevelen op te volgen.

Lichaam

Het stoffelijk overschot van de Poolse president Lech Kaczynski is zaterdag gevonden op de plaats waar het Poolse presidentiële vliegtuig is neergestort, nabij de Russische plaats Smolensk.

Dat heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti gemeld.

De lichamen van de mensen die zijn omgekomen door de vliegramp zullen naar Moskou worden gebracht voor identificatie. Ook het stoffelijke overschot van Kaczynski gaat naar de Russische hoofdstad.

Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens overleg met de Russische president Dmitri Medvedev, zo meldden Russische staatsmedia.

Medvedev heeft voor maandag een dag van nationale rouw afgekondigd. De premier sprak zijn ''diepste en meest oprechte condoleances'' uit voor de inwoners van Polen. Later op de dag zal hij zich in een televisietoespraak tot de Poolse bevolking richten, liet een woordvoerster van het Kremlin weten.

Zwarte dozen

De twee zwarte dozen van het Poolse vliegtuig dat zaterdag bij de West-Russische stad Smolensk neerstortte, zijn allebei gevonden.

Dat heeft de Russische minister van Calamiteiten Sergej Sjojgoe gemeld, berichtte het Russische persbureau Interfax. De informatie uit de dozen kan meehelpen bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Verkiezingen

Polen moet na de onverwachte dood van Kaczynski voor eind juni presidentsverkiezingen houden.

Dat bepaalt de grondwet. Daarmee worden de verkiezingen, die stonden gepland voor oktober, door de dood van de president enkele maanden vervroegd.

Poolse president verongelukt