DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag namens de Nederlandse regering ''ontzet en geschokt'' gereageerd op het nieuws dat de Poolse president Lech Kaczynski met tientallen anderen om het leven is gekomen bij een vliegtuigongeluk.

Balkenende noemt het ''een zwarte dag voor Polen''.

''Dit is een ramp van ongekende omvang. Voor de families, voor het hele Poolse volk. Dat dit gebeurt in een dergelijke omvang gaat je verstand te boven. We leven intens mee'', aldus de minister-president.

''Ik heb Lech Kaczynski zelf vaak ontmoet. Met hem is een markant staatsman heengegaan, die duidelijk voor de Poolse belangen opkwam. Tegelijkertijd wist Kaczynsky Polen stevig te verankeren in Europa.''

Dat de Poolse delegatie onderweg was naar de herdenking van de moord in de Tweede Wereldoorlog op 20.000 Poolse officieren in de bossen van Katyn ''maakt het extra wrang'' volgens Balkenende.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) en generaal Peter van Uhm hebben eveneens geschokt gereageerd op de vliegramp, waarbij ook een groot deel van de Poolse defensietop is omgekomen.

''Een enorme schok, ook voor de Poolse krijgsmacht die als jonge NAVO-partner zij aan zij met Nederlandse militairen optreedt in crisisgebieden.''

Beatrix

Koningin Beatrix heeft zaterdag ''met ontzetting'' kennisgenomen van ''het verschrikkelijke ongeluk''. Via een telegram zal ze aan het Poolse volk en de Poolse regering haar deelneming betuigen. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

De Verenigde Staten hebben ook hun condoleances overgebracht aan Polen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over een ''verschrikkelijke tragedie'' voor de Poolse bevolking.

Ook president Barack Obama nam het woord 'verschrikkelijk' in de mond. Hij heeft de Poolse premier Donald Tusk gebeld om zijn condoleances over te brengen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft eveneens onthutst gereageerd op de dood van de Poolse president Lech Kaczynski.

''Ik kan op dit moment alleen zeggen, dat ik ten diepste ontdaan ben over de vliegramp en de dood van de Poolse president'', zei Merkel in de marge van een bezoek aan Potsdam.

Ze wil later op dag vanuit de Bondskanselarij uitgebreider reageren.

Brown

De Britse premier Gordon Brown zei ''geschokt en bedroefd'' te zijn door de dood van de Poolse president en diens vrouw. Volgens hem was Kaczysnki ''een van de bepalende spelers in de moderne politieke geschiedenis van Polen''. Hij zal worden herdacht als een hartstochtelijke patriot en democraat, vermoedt Brown.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy zei diep ontroerd en erg bedroefd te zijn. ''In deze tragische tijd van beproeving die heel Polen in rouw heeft gedompeld, wil ik graag herinneren aan de buitengewoon vriendschappelijke banden die Frankrijk en Polen en het Franse en Poolse volk verenigen'', zei de president.

Hij noemde zijn Poolse ambtgenoot een man die werd gedreven door een vurig patriottisme, onvermoeibaar voor zijn idealen vocht en zijn leven aan zijn land wijdde.

Ook de EU en de NAVO hebben zaterdag geschokt gereageerd op het ongeluk. EU-president Herman Van Rompuy liet weten ''zeer ontdaan'' te zijn door de dood van de Poolse president, diens eveneens omgekomen vrouw en de andere leden van de Poolse delegatie die in het gecrashte vliegtuig zaten.

Rasmussen

Van Rompuy omschreef Kaczynski als ''een groot staatshoofd en vaderlander''. Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen betuigde de Poolse bevolking zijn leedwezen met het overlijden van Kaczynski en de overige slachtoffers van de vliegramp.

Hij sprak zijn condoleances uit aan het Poolse volk en de nabestaanden. ''Dit is een tragedie voor hen en voor Polen. Mijn gedachten zijn vandaag bij hen'', aldus Rasmussen in een verklaring.

Tragisch verlies

Blijken van medeleven waren er verder van onder anderen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement.

Ook fractieleider Joseph Daul van de christendemocratische EVP condoleerde het Poolse volk met ''dit tragische verlies''.

Medvedev

De Russische president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin hebben Polen gecondoleerd met het overlijden van Kaczynski en vele andere hoge politieke en militaire leiders.

Zij hebben de regering in Warschau toegezegd dat zij de vliegramp bij de stad Smolensk in het westen van Rusland ''gedetailleerd'' zullen laten onderzoeken.

Medvedev heeft Poetin benoemd tot leider van dat onderzoek. De Russische minister van Rampen, Sergei Shoigu, is onderweg naar Smolensk.