BANGKOK - Zeker 93 mensen zijn zaterdag gewond geraakt bij gevechten tussen aanhangers van de oppositie en de veiligheidsdiensten in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Onder hen zijn 22 militairen en agenten. Dat hebben medewerkers van ziekenhuizen meegedeeld.

De militairen vuurden rubberen kogels af op de betogers, aanhangers van de in 2006 door het leger verdreven premier Thaksin Shinawatra.

De demonstranten eisen het vertrek van premier Abhisit Vejjajiva en nieuwe parlementsverkiezingen.

Zeker vijf gewonden hebben schotwonden opgelopen. Een van hen is een freelancefotograaf die in zijn maag werd geraakt.

Leger

De woordvoerder van het leger zei dat militairen het bevel hebben gekregen de Phan Fah-brug en de Rajdumnoenweg in Bangkok van de betogers ''terug te eisen''. Dat is niet ver van diverse gebouwen van de centrale overheid en de strijdkrachten.

Ook het regionale hoofdkantoor van de Verenigde Naties is in de buurt. De legerwoordvoerder zei dat de militairen betogers op de Rajdumnoenweg opjoegen en traangas gebruikten. Ook schoten de ordediensten in de lucht en vuurden zij rookbommen af.

Winkelcentrum

Elders in Bangkok hebben militairen zich massaal verzameld bij het winkelcentrum Rachaprason.

Kennelijk wil de regering de strijdkrachten inzetten om de naar schatting vijfduizend betogers, gehuld in rode shirts, daar weg te jagen. De betogers, onder wie vrouwen en kinderen, gebruiken taxi's om de toegang tot het zeer grote winkelgebied te blokkeren.