PARIJS - Jean-Marie Le Pen (81) doet niet mee aan de volgende Franse presidentsverkiezingen, die voor 2012 gepland staan.

De leider van het extreemrechtse Front National kondigt zaterdag in een interview in de Franse krant Le Figaro aan dat hij het rustiger aan gaat doen.

Le Pen, die het Front National leidt sinds hij de partij in 1972 oprichtte, deed vijf keer mee aan de presidentsverkiezingen.

Zijn grootste succes beleefde hij in 2002, toen hij meer stemmen wist te vergaren dan de impopulaire socialist Lionel Jospin en het zo tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen schopte.

Die verloor hij van Jaques Chirac.

Succes

Na het succes van 2002 zakte het Front National steeds verder weg, maar met de regionale verkiezingen in maart deed de partij het weer opvallend goed. Le Pen en de zijnen wisten 12 procent van de stemmen binnen te slepen.

Een opvolger heeft Le Pen nog niet aangewezen, zegt hij in het interview met Le Figaro. De grootste kanshebbers voor de leiderspost zijn Le Pens dochter Marine en zijn rechterhand Bruno Gollnisch.

Europees Parlement

De bejaarde politicus geeft tegenwoordig leiding aan zijn fractie in het Europees Parlement.

Hij ageert al jaren tegen immigranten in het algemeen en moslims in het bijzonder. Provocerende opmerkingen over de Jodenvervolging leverden hem het imago van antisemiet op, hoewel hij zichzelf niet in die kwalificatie kan vinden.

In 1990 werd Le Pen veroordeeld tot een boete omdat hij de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ''niet meer dan een detail van de geschiedenis'' had genoemd.