PARAMARIBO - De A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronny Brunswijk was vrijdag te laat met het indienen van kieslijsten voor de verkiezingen van 25 mei in Suriname.

Daardoor kan de partij in de grootste districten zoals Paramaribo en Wanica mogelijk niet meedoen aan de verkiezingen.

Enkele districten hadden tot na de sluitingstijd gewacht, maar de gemachtigden kwamen niet opdagen met de stukken.

President Ronald Venetiaan had naar de hoofdstembureaus gebeld met het verzoek nog even te wachten op de stukken van de A-Combinatie.

''We hebben na het contact met het staatshoofd nog een halfuur gewacht'', zei Rudi Strijk, de voorzitter van het hoofdstembureau in de hoofdstad Paramaribo. De A-Combinatie is een coalitiepartner in de regering-Venetiaan.

Bemoeienis

Het Onafhankelijk Kiesbureau dat toezicht houdt op de stembusgang, is niet te spreken over de bemoeienis van de president.

''De verkiezingsorganisatie is autonoom en kan geen instructies krijgen van het staatshoofd'', aldus de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos.

Niet bevoegd

Het hoofdstembureau Sipaliwini, in het binnenland van Suriname, gaf de A-Combinatie tot zaterdagmorgen 9 uur de gelegenheid om de kandidatenlijsten in te dienen. Volgens het Onafhankelijke Kiesbureau was het hoofdstembureau in Sipaliwini niet bevoegd dat besluit te nemen.

Het is niet duidelijk geworden waarom de A-Combinatie in verschillende districten te laat was met het indienen van de kieslijsten. Wel bleek op verschillende locaties dat de machtigingen niet in orde waren.

Bouterse

De Nationale Democratische Partij van ex-legerleider Desi Bouterse en verschillende andere partijen hebben geprotesteerd tegen het langer openhouden van de hoofdstembureaus.