TEHERAN - Ondanks internationale kritiek op zijn nucleaire programma, heeft Iran nieuwe centrifuges getest waarmee uranium sneller kan worden verrijkt.

Het gaat om zelf ontwikkelde centrifuges van de derde generatie, die zes keer sneller werken dan de huidige installaties in de islamitische republiek.

Het hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, Ali Akbar Salehi, maakte dat vrijdag bekend op de ''Atoomdag'' die elk jaar in het land wordt gevierd.

President Mahmoud Ahmadinejad was bij de presentatie aanwezig. Hij stelde dat de nucleaire weg die Iran is ingeslagen, ''onomkeerbaar'' is.

Nieuwe sancties

Ondertussen wordt in New York verder gesproken over nieuwe sancties tegen Iran, omdat het regime met zijn nucleaire ambities internationale afspraken zou schenden.

Westerse landen vrezen dat Iran onder de dekmantel van civiel onderzoek een kernwapen ontwikkelt, waarvoor hoogverrijkt uranium nodig is.

Iran beweert geen bom te willen bouwen. Ahmadinejad zei vrijdag nucleaire wapens als onmenselijk te beschouwen.

Atoomtop

De Verenigde Staten organiseren begin volgende week een atoomtop in Washington om verdere verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

President Barack Obama hoopt dat de 47 deelnemende landen de rijen sluiten in de strijd tegen ''nucleair terrorisme''.

Hij pleit voor concrete maatregelen zodat hoogverrijkt uranium niet in verkeerde handen kan vallen. Obama wil bereiken dat binnen vier jaar al het riskante nucleaire materiaal op de wereld in veilige handen is.