KAAPSTAD - In Zuid-Afrika is vrijdag de extreem rechtse leider Eugene Terre'Blanche van de Afrikaner Weerstandbeweging (AWB) begraven.

Enkele duizenden aanhangers woonden de plechtigheid in Ventersdorp in het noorden van het land bij.

De Zuid-Afrikaanse politie was massaal op de been tijdens de uitvaart. Vooraf was rekening gehouden met schermutselingen met zwarte tegendemonstranten, maar die bleven uit.

Veel mensen bij de begrafenis waren gekleed in typische AWB-kledij met naziachtige symbolen.

Eigen land

De militante sfeer zat er meteen goed in. Een van de partijkopstukken, secretaris-generaal André Visagie, zei tegen aanwezige journalisten dat de blanke boeren een eigen land willen in een ''mislukt'' Zuid-Afrika.

''Ons echt allerlaatste toevluchtsmiddel zal geweld zijn, maar we hopen dat dat niet nodig zal zijn'', aldus Visagie, een hardliner binnen de partij.

Vermoord

Terre'Blanche (69) werd zaterdag in zijn slaap vermoord op zijn boerderij in Ventersdorp door twee van zijn werknemers.

De zwarte mannen van vijftien en 28 jaar hebben bekend hem te hebben doodgeslagen met stokken en hakmessen. Terre'Blanche zou hebben geweigerd hun salaris uit te betalen.

Bij de rechtbank waar de twee verdachten deze week werden aangeklaagd ontstonden schermutselingen tussen blanken en zwarten.

Wreken

Leden van de extreem rechtse AWB hebben gedreigd de dood van Terre'Blanche te zullen wreken, al wil de organisatie daar niet van weten.

De AWB streeft naar een eigen staat voor Afrikaners binnen Zuid-Afrika. Die Afrikaners zijn nazaten van voornamelijk Nederlanders, Duitsers en Fransen.