MADRID - De regering van Spanje heeft vrijdag de uitlevering van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch aan Argentinië goedgekeurd. Dat is vrijdag bekend geworden.

Poch wordt ervan beschuldigd dat hij als marinepiloot betrokken was bij 'Vluchten des Doods' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983).

Daarbij werden gedrogeerde, vermeende politieke tegenstanders van het regime boven zee uit het vliegtuig geworpen.

Nederland

Het Spaanse gerechtshof Audiencia National stemde begin dit jaar al in met de uitlevering. De Spaanse regering wilde dat Argentinië zou toezeggen dat Poch niet tot levenslang zou worden veroordeeld. Die garantie heeft zij gekregen.

Poch wilde aanvankelijk dat hij in Nederland voor de rechter zou worden gebracht. De kortgedingrechter in Den Haag bepaalde echter dat justitie niet verplicht was om Spanje om overlevering van de verdachte te vragen. Dat is dan ook niet gebeurd.

Formaliteit

Dat de Spaanse regering het licht op groen heeft gezet voor de uitlevering, is volgens Pochs Nederlandse advocaat Gerard Spong allerminst verrassend. ''Gezien de beslissing van het gerechtshof was dit min of meer een formaliteit'', aldus de raadsman.

Poch werd in september op het vliegveld van Valencia opgepakt, kort voordat hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken. Poch woont sinds 1980 met zijn vrouw en kinderen in Nederland en heeft sindsdien een Nederlands paspoort.