MILAAN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi hangt een nieuw proces boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie in de Noord-Italiaanse stad Milaan wil Berlusconi vervolgen wegens belastingfraude en oplichterij bij onderhandelingen over televisierechten waar het om miljoenen euro's ging.

Dat meldden Italiaanse media vrijdag. Volgens de aanklagers heeft Berlusconi's televisiebedrijf Mediaset ruim 25 miljoen euro verduisterd bij het kopen van televisierechten. Ook zou de premier zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude ter waarde van 8 miljoen euro.

Het is echter de vraag of het proces tegen de premier doorgaat. Berlusconi zal waarschijnlijk een beroep doen op een nieuwe wet die hem toestemming geeft om achttien maanden niet voor de rechter te verschijnen, als hij daar een goede reden voor heeft. De wet is officieel van kracht sinds president Giorgio Napolitano die donderdag heeft ondertekend.

Zoon

Niet alleen Berlusconi is schuldig bevonden aan de fraude, maar ook zijn zoon Pier Silvio, de directeur van Mediaset, en negen anderen.

Rechters zullen pas na juni beslissen of de premier daadwerkelijk terecht moet staan.