KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse politie is vrijdag massaal op de been tijdens de uitvaart van de vermoorde extreem rechtse leider Eugene Terre'Blanche van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB).

Hierdoor moeten schermutselingen tussen rechtsradicale blanken en zwarten worden voorkomen.

In totaal worden duizenden aanhangers van Terre'Blanche verwacht om zijn controversiële levenswandel te gedenken.

De eerste tientallen mensen, van wie een aantal gehuld in de typische AWB-kledij met naziachtige symbolen, verzamelden zich in de loop van de ochtend bij de kerk in Ventersdorp in het noorden van Zuid-Afrika waar de uitvaartdienst wordt gehouden.

Sfeer

De militante sfeer zat er meteen goed in. Een van de partijkopstukken, secretaris-generaal André Visagie, zei tegen aanwezige journalisten dat de blanke boeren een eigen land willen in een ''mislukt'' Zuid-Afrika.

''Ons echt allerlaatste toevluchtsmiddel zal geweld zijn, maar we hopen dat dat niet nodig zal zijn'', aldus Visagie, een hardliner binnen de partij.

Moord

Terre'Blanche (69) werd zaterdag in zijn slaap vermoord op zijn boerderij in Ventersdorp door twee van zijn werknemers.

De zwarte mannen van vijftien en 28 jaar hebben bekend hem te hebben doodgeslagen met stokken en hakmessen. Terre'Blanche zou hebben geweigerd hun salaris uit te betalen.

Bij de rechtbank waar de twee verdachten deze week werden aangeklaagd ontstonden schermutselingen tussen blanken en zwarten. Zwarte tegendemonstranten zijn vrijdag in Ventersdorp nog niet gesignaleerd.

Wreken

Leden van de extreemrechtse AWB hebben gedreigd de dood van Terre'Blanche te zullen wreken, al wil de organisatie daar niet van weten.

De AWB streeft naar een eigen staat voor Afrikaners binnen Zuid-Afrika. Die Afrikaners zijn nazaten van voornamelijk Nederlanders, Duitsers en Fransen.

Terre'Blanche zal bij zijn boerderij worden begraven.