PEKING - Enkele dagen na de executie van een 65-jarige Japanner is vrijdag in China aan drie andere Japanners het doodvonnis voltrokken.

Allen waren wegens het smokkelen van drugs ter dood veroordeeld. De regering van Japan zegt bezorgd te zijn over de relaties met China.

Het Chinese persbureau Xinhua meldde dat de drie vrijdag zijn geëxecuteerd in de provincie Liaoning in het noordoosten van het land.

Diplomatieke betrekkingen

De 65-jarige Mitsunobu Akano was dinsdag de eerste Japanse burger aan wie in China het doodvonnis werd voltrokken, sinds Japan en China in 1972 hun diplomatieke betrekkingen herstelden.

De drie aan wier leven vrijdag een einde kwam, waren in 2003 en 2004 opgepakt. Een van hen, de 48-jarige Hironori Ukai, kwam in de cel terecht, nadat de politie op de luchthaven van de havenstad Dalian 1,5 kilo drugs in zijn kleding had gevonden.

Koploper

China is koploper in wereld wat betreft executies. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schat het aantal op enkele duizenden per jaar. Ook Japan kent de doodstraf, maar die wordt slechts sporadisch uitgevoerd.