BELGRADO - Ten minste vijfhonderd moslims uit Srebrenica die in juli 1995 door het Bosnisch-Servische leger zouden zijn vermoord, zijn nog in leven. Hun namen staan echter nog steeds op de officiële lijst van slachtoffers.

Dat zei directeur Mirsad Tokaca van het Centrum voor Oorlogsdocumentatie in Sarajevo, zo berichtte de krant Politika in Belgrado donderdag op zijn website.

Volgens Tokaca zijn in het herdenkingscentrum in Potocari ook zeventig mensen begraven die tijdens de verovering van Srebrenica door de Bosnische Serven helemaal niet in de stad aanwezig waren.

De directeur van het Bosnisch-Servische Centrum voor onderzoek van Oorlogsmisdaden in Banja Luka, Janko Velimirovic, is niet verbaasd.

''Praktisch alle gegevens waarmee met betrekking tot de gebeurtenissen in en rond Srebrenica wordt geschermd, zijn niet gecontroleerd.

Genocide

Toch heeft zowel het Joegoslavië-Tribunaal als het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op basis van die gegevens geoordeeld dat er in Srebrenica genocide is gepleegd'', zei Velimirovic tegen Politika.

In de berichtgeving over Srebrenica wordt meestal een getal gehanteerd van zo'n achtduizend doden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) ging in 2002 in zijn rapport over de val van Srebrenica nog uit van ongeveer zevenduizend doden.

Meer exacte cijfers zijn nog steeds niet bekend: er zijn mensen als vermist opgegeven van wie niet is vastgesteld of ze overleden zijn.

Er zijn ook moslimsoldaten uit Srebrenica gesneuveld in gevechten met het Bosnisch-Servische leger. In zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal vecht ook Radovan Karadzic het officiële'' aantal slachtoffers aan.