PRAAG - De Amerikaanse en Russische president, respectievelijk Barack Obama en Dmitri Medvedev, hebben donderdag in Praag een nieuw verdrag getekend dat hun nucleaire wapenarsenalen moet inperken.

Het aantal kernwapens dat beide landen bezitten, wordt volgens het verdrag in de komende zeven jaren aanzienlijk ingekrompen.

Beide staatsleiders omschreven het tekenen van het verdrag als een historische gebeurtenis. Volgens Obama zal het verdrag de wereld ''veiliger maken'' en vormt het een ''belangrijke mijlpaal'' in zijn streven om het aantal kernwapens te reduceren.

Het is een ''stap in een lange reis'' naar verdere afbouw van het nucleaire arsenaal, aldus Obama.

Succes

De Russische leider zei dat de overeenkomst een succes is voor de internationale gemeenschap.

''Na deze zeker niet eenvoudige onderhandelingen zijn er geen verliezers, alleen winnaars.'' Het verdrag opent een nieuw hoofdstuk in de relatie en samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland, voegde Medvedev eraan toe.

Een moeilijk punt tussen beide landen blijft het Amerikaanse antiraketsysteem. Obama liet weten een ''serieuze dialoog'' met Moskou na te streven over dit Amerikaanse defensieplan.

De overeenkomst beperkt het aantal opgestelde strategische kernkoppen tot 1550, een vermindering van ongeveer 30 procent.

Het vervangt het Start-verdrag uit 1991 dat begin december vorig jaar afliep. Het nieuwe verdrag moet nog wel door de parlementen van beide landen worden goedgekeurd.

IAEA

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties heeft de ondertekening van het nieuwe ontwapeningsverdrag verwelkomd.

''Het reduceren van het aantal kernwapens is een positieve stap naar een veilige en vreedzame wereld die vrij is van nucleaire wapens'', aldus chef Yukiya Amano van het IAEA.

Weerslag

Volgens Amano kan het verdrag een positieve weerslag hebben op maatregelen om de verspreiding van atoomwapens tegen te gaan.

De nucleaire waakhond van de VN is ook tevreden met het nieuwe nucleaire standpunt van de VS dat dinsdag werd gepresenteerd.

''Ik ben bemoedigd door de erkenning van de VS om de bescherming van de IAEA te versterken'', aldus Amano. De VS zeiden dinsdag de hoogste prioriteit te willen geven aan het voorkomen van de verspreiding van kernwapens.

Ontwapeningsakkoord