Oppositie neemt macht in Kirgizië over
De interim-regering wordt geleid door de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Roza Otoenbajeva. Volgens haar zal de tijdelijke 'volksregering' zes maanden aan de macht blijven.
In die tijd wordt een nieuwe grondwet opgesteld en worden verkiezingen voorbereid. Later donderdag zal ze het parlement toespreken.
Bakijev zou naar zijn thuisbasis in het zuiden van het Centraal-Aziatische land gevlucht. Wat hij gaat doen, is nog onduidelijk. Otoenbajeva verklaarde dat hij in de stad Dzjalal-Abad is en hier zijn aanhang probeert te mobiliseren.
Lokale media meldden echter dat Bakijev zou zijn afgetreden. Bakijev kwam zelf vijf jaar geleden aan de macht na een volksopstand.
Controle
De oppositie claimt het hele land behalve de zuidelijke steden Osj en Dzjalal-Abad onder controle te hebben. Het leger en de grenstroepen steunen de overgangsregering, verklaarde Otoenbajeva.
Kirgizië is een strategisch belangrijk land in Centraal-Azië. De Amerikanen gebruiken hier in Manas een luchtmachtbasis die cruciaal is voor de bevoorrading van de buitenlandse militairen in Afghanistan. De voorlopige regering wil deze samenwerking voorlopig gewoon doorzetten.
De opstand in de arme voormalige Sovjetrepubliek begon dinsdag in de noordwestelijke stad Talas. Een dag later sloeg de rebellie over naar andere steden in het land nadat de oppositie had opgeroepen tot een nationaal protest.
Arrestatie
De woede van de tegenstanders van de regering werd vergroot door de arrestatie in de nacht van dinsdag op woensdag van drie oppositieleiders.
De oppositie beschuldigde de regering-Bakijev van corruptie en vriendjespolitiek. Ook leidden de stijgende prijzen tot grote ontevredenheid in een land waar een derde van de 5,3 miljoen inwoners onder de armoedegrens leeft.
In de hoofdstad Bisjkek vielen woensdag zeker 68 doden, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De meesten zouden zijn doodgeschoten. De oppositie rept over zeker honderd doden. Er zouden zeker vijfhonderd gewonden zijn.
Plunderen
De tegenstanders van de regering bestormden het parlement en het kantoor van de president. Winkels werden geplunderd en auto's gingen in vlammen op. Volgens een correspondent van de BBC trokken honderden mensen van winkel tot winkel om die te plunderen.
Ook in de rest van het land kwam het tot een geweldsuitbarsting. ''Het hele land staat in brand'', zei Noerlan Asilbekov, een werkloze man die reisde van Talas naar de hoofdstad.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten lieten in een reactie weten het geweld te betreuren. De Russische premier Vladimir Poetin riep op tot ''zelfbeheersing''. Rusland heeft ook nog een militaire basis in Kirgizië.
Poetin ontkende dat Rusland iets van doen heeft met de opstand tegen Bakijev. VN-topman Ban Ki-moon drong er bij de partijen op aan de dialoog aan te gaan en verder bloedvergieten te voorkomen.