BISJKEK - Een Kirgizische oppositieleider, Temir Sarijev, heeft woensdag tijdens de onlusten in de hoofdstad Bisjkek met premier Danijar Oesenov gesproken. Beiden zijn het erover eens dat gevangengenomen oppositieleiders moeten worden vrijgelaten en dat de veiligheidstroepen niet meer op betogers schieten.

Sarijev zei dit tegen Radio Free Europe. Hij ontmoette naar eigen zeggen ook de procureur-generaal en het hoofd van de inlichtingendienst GSNB.

Andere oppositieleiders hebben bevestigd dat meer dan tien vooraanstaande opposanten van de regering van president Koermanbek Bakijev zijn vrijgelaten. Dat gebeurde naar het zich laat aanzien nadat een menigte het pand waar ze vast werden gehouden, had omsingeld.

Het parlementsgebouw en het kantoor van de publieke omroep zijn woensdagmiddag door betogers bestormd en ingenomen. Er is brand uitgebroken in het kantoor van de procureur-generaal.

Noodtoestand

Bakijev heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in Bisjkek, de hoofdstad van het 5,5 miljoen inwoners tellende Centraal-Aziatische land. Er zouden woensdag al zeventien betogers zijn gedood.

Grote zorgen

De EU maakt zich grote zorgen over ontwikkelingen in het land, in het bijzonder in de noordelijke stad Talas en de hoofdstad Bisjkek. EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft dat gezegd in een woensdag uitgegeven verklaring.

De arrestatie van oppositieleiders, onder wie voormalig presidentskandidaat Almazbek Atambajev, en de pogingen om de vrijheid van meningsuiting te beknotten en de media in hun werk te belemmeren, zijn aanleiding voor grote ongerustheid, aldus Ashton.

Ze riep op tot onmiddellijke hervatting van de dialoog tussen regering en oppositie en tot het zoeken naar een vreedzame oplossing.

Ban Ki-moon

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, riep alle conflictpartijen op tot terughoudendheid en kalmte om verder bloedvergieten te vermijden. Volgens zijn woordvoerder is de VN-topman geschokt over het verlies aan mensenlevens.

Ban bracht eerder deze week nog een bezoek aan Kirgizië in het kader van zijn reis door de vijf Centraal-Aziatische ex-Sovjetrepublieken.

Omgekomen

Een arts op een eerstehulpafdeling van een plaatselijk ziekenhuis meldt tientallen doden, die zouden zijn gevallen toen Kirgizische regeringstroepen woensdag in Bisjkek het vuur openden op demonstranten. Zeker 150 mensen raakten gewond. Volgens de arts vertonen de dode lichamen allemaal schotwonden.

Leider Omurbek Tekebajev van de oppositiepartij Ata-Meken sprak later over bijna honderd gedode mensen. Hij deed dat op de nationale televisiezender, die volgens het Russische persbureau Interfax in handen is gekomen van de regeringstegenstanders.

Ook een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid meldt dat veel mensen zijn omgekomen door kogels. Er liggen 142 gewonden in ziekenhuizen; de meesten zijn jonger dan dertig en hebben schotwonden. Onder de doden zou de minister van Binnenlandse Zaken zijn.

Onrustig

Het is nog steeds onrustig in de hoofdstad Bisjkek. Persbureaus meldden dat er geschoten wordt en explosies te horen zijn. Duizenden aanhangers van de oppositie zijn hier de straat opgegaan en eisen het aftreden van president Koermanbek Bakijev.

Ze hebben het gebouw van de staatstelevisie bezet en het kantoor van de procureur-generaal bestormd.

Bekijk beelden van de onlusten op ZIE.nl

Ongeregeldheden Kirgizië