BANGKOK - De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd voor de hoofdstad Bangkok en directe omgeving. Dat maakte hij op de televisie bekend.

''De noodtoestand is bedoeld om de situatie op te lossen en de zaak weer normaal te laten worden'', aldus de premier.

Het decreet volgde op de bestorming van het parlement door demonstranten die loyaal zijn aan oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet. De betogers bezetten het terrein kortstondig.

Aanhangers van de oppositie demonstreren al meer dan drie weken in Bangkok en eisen het aftreden van Abhisit en nieuwe verkiezingen.

Oorlog

Een van de leiders van de demonstranten, die ook bekendstaan als de 'roodhemden', riep zijn aanhang op het platteland op naar gemeentehuizen op te trekken. ''We verklaren de oorlog'', zei Arisman Pongruangrong. ''Er zal niet meer worden onderhandeld.''

Door de noodtoestand worden openbare bijeenkomsten met meer dan vijf mensen verboden en krijgen leger en politie extra volmachten.

Abhisit verklaarde dat de regering geen geweld zal gebruiken, maar een minister liet weten dat de leiders van de demonstranten zullen worden opgepakt.

Het is de vierde keer sinds 2008 dat in Bangkok de noodtoestand is afgekondigd.

Nederlandse toeristen

Nederlandse toeristen in Thailand ondervinden geen hinder van de noodtoestand, aldus reisorganisatie TUI Nederland woensdag.

TUI, met de merken Arke en Holland International marktleider in de Nederlandse reiswereld, heeft momenteel ongeveer veertig gasten in Thailand. ''De meesten daarvan zijn op rondreis en komen op 14 april weer in Bangkok aan'', aldus een woordvoerster.

De reizigers die zich in de hoofdstad bevinden, zitten niet in het gebied waar de demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand in Bangkok