RIO DE JANEIRO - In de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro zijn meer dan honderd mensen omgekomen door overstromingen en modderstromen als gevolg van overvloedige regenval. Dat maakten de hulpdiensten woensdag bekend.

Volgens de brandweer staat het dodental inmiddels op 113. De zwaarst getroffen stad is Niterói, waar bijna zestig mensen omkwamen. In de stad Rio de Janeiro zijn zeker 43 doden te betreuren.

De meeste doden vielen in krottenwijken op de heuvels rond de voormalige Braziliaanse hoofdstad.

Modderstromen en aardverschuivingen richtten hier zware verwoestingen aan. President Luiz Inacio Lula da Silva heeft de Brazilianen inmiddels beloofd dat zijn regering betere huizen zal bouwen op de heuvels.

Volgens Lula hebben regeringsfunctionarissen te lang hun ogen gesloten voor de slechte constructie in de arme wijken.

Onder water

Het centrum van Rio staat voor een deel onder water. Burgemeester Eduardo Paes riep inwoners op thuis te blijven. Het openbare leven kwam vrijwel tot stilstand.

Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn woensdag de scholen gesloten. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder. Veel vluchten zijn vertraagd en sommige geannuleerd.

Het regent sinds maandag in het gebied. In minder dan 24 uur viel 28,8 centimeter regen, meer dan wat normaal is voor de hele maand april. Het is de zwaarste regenval in 48 jaar tijd.

Overstroming Rio de Janeiro