BRUSSEL - De man die begin vorig jaar in een crèche in het Belgische Dendermonde twee baby's en een leidster vermoordde en eerder ook een boerin om het leven bracht, zou daartoe zijn aangezet door een 40-jarige Zweedse kunstenares.

Dat beweert de vrouw, Angelina Elander, die stapelverliefd zegt te zijn op de 21-jarige Kim De Gelder tenminste zelf. Ze zou hem hebben gevraagd voor haar te moorden op haar verjaardag, aldus Belgische media woensdag.

Justitie beweerde vorige week nog dat de vrouw niets te maken heeft met de misdrijven van de Belg. Dat zou bij een verhoor door de Zweedse politie zijn gebleken.

Politie

Maar volgens verscheidene Vlaamse kranten heeft de Zweedse politie helemaal niet met de vrouw gesproken. Daartoe is door de Belgische autoriteiten ook nooit een verzoek gedaan.

De procureur in Dendermonde laat weten dat er sprake is van een misverstand. De eventuele banden tussen de Zweedse en de verdachte worden alsnog onderzocht.

De Gelder verklaarde eerder dat hij gemoord had onder invloed van stemmen in zijn hoofd. Niettemin werd hij door vijf psychiaters toerekeningsvatbaar verklaard.

Liefdesbrieven

Eerder werd al bekend dat de Belg liefdesbrieven ontving van de Zweedse kunstenares. Ook solliciteerde ze vergeefs naar een baan in de gevangenis waar hij vastzit en ze lanceerde een internetpetitie om hem vrij te krijgen.