OSLO - Een voormalige bisschop in Noorwegen heeft toegegeven dat hij twintig jaar geleden een minderjarige heeft misbruikt. Dat heeft de Noorse Rooms-Katholieke Kerk woensdag bekendgemaakt. Het Vaticaan heeft het incident inmiddels bevestigd.

De 58-jarige Georg Müller, die in de West-Duitse plaats Volkesfeld nabij Trier is geboren, trad vorig jaar af als bisschop van Trondheim. Volgens de officiële lezing was hij niet geschikt voor de functie.

Het dagblad Adresseavisen meldde dat Müller destijds als priester een koorknaap zou hebben misbruikt. De gedupeerde zou inmiddels rond de 30 jaar zijn en een schadevergoeding hebben ontvangen van de kerk. Volgens Müller waren er geen andere slachtoffers.

 Shock

''De Katholieke Kerk in Noorwegen verkeert in shock nadat bekend was geworden dat Müller had toegegeven dat hij schuldig was aan seksueel misbruik van een minderjarige en zei dat dat de reden was dat hij vorig jaar zijn post verliet'', liet de kerk in een verklaring weten.

Het Vaticaan is op de hoogte gesteld van de zaak in januari 2009, maar het geval is niet naar buiten gebracht op verzoek van het slachtoffer, zo bevestigde woordvoerder Federico Lombardi de verklaring van de Noorse kerk.

Verjaard

Bovendien was de zaak juridisch gezien al verjaard. In mei vorig jaar accepteerde paus Benedictus XVI het ontslag van de de oud-bisschop. Sindsdien staat Müller onder psychische behandeling en voert hij geen pastorale activiteiten meer uit, zo luidde de verklaring van het Vaticaan.

De bisschop van Oslo, Bernt Eidsvig, bestuurt Trondheim zolang de paus daar geen opvolger van Müller heeft benoemd.