JAKARTA - Het Indonesische eiland Sumatra is woensdagochtend rond kwart over vijf opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Vooralsnog zijn er geen doden of zware schade gemeld, aldus de autoriteiten.

De beving vond ruim 200 kilometer uit de kust van de Noord-Sumatraanse provincie Atjeh plaats op een diepte van ongeveer 40 kilometer onder de zeebodem.

In verschillende steden en gebieden vluchtten inwoners in paniek veelal per motor naar hoger gelegen gebieden, maar inmiddels zijn de meeste mensen teruggekeerd naar hun huizen.

In verschillende delen van Sumatra en op het eilandje Simeulue viel de stroom uit. Ook werden enkele naschokken gevoeld.

Indonesië vaardigde een tsunamialarm voor de regio om de Indische Oceaan uit, maar dat werd enige tijd later weer ingetrokken. Ook Thailand gaf een tsunamialarm uit en riep de bevolking op de kustgebieden te verlaten.

In 2004 kwamen circa 230.000 mensen in de regio om het leven door een verwoestende tsunami. Die werd veroorzaakt door een zeebeving bij Atjeh van 9,2 op de schaal van Richter.

Ring van vuur

Net als vrijwel heel Indonesië ligt Sumatra op de beruchte Pacifische Ring van vuur. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen hier vaak voor. Aardbevingen met een kracht van 7 of hoger leiden meestal tot veel schade.

Een aardschok van 7,6 op de schaal van Richter in West-Sumatra kostte in september vorig jaar aan ongeveer duizend mensen het leven in de omgeving van de havenstad Padang.

Waarschuwingssystemen, de infrastructuur en bouwmethoden zijn in dit gebied nog altijd veel minder ver ontwikkeld dan in bijvoorbeeld het rijkere Japan, waardoor er doorgaans meer slachtoffers vallen.

Aardbeving Sumatra