RIO DE JANEIRO - Overstromingen en aardverschuivingen door de zwaarste regenbuien in tientallen jaren hebben in de Braziliaanse kustplaats Rio de Janeiro en de gelijknamige staat tientallen levens geëist.

De autoriteiten meldden dinsdagavond zeker 89 doden, waarvan 26 in Rio en directe omgeving. Veel mensen worden nog vermist.

Het centrum van de voormalige Braziliaanse hoofdstad staat voor een deel onder water. De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, riep inwoners op thuis te blijven.

Chaos

Het openbaar leven kwam vrijwel tot stilstand. Scholen, universiteiten en rechtbanken bleven dinsdag gesloten. Alle belangrijke doorgangswegen zijn door de overstromingen versperd. Paes sprak van een ''absolute chaos''.

Het noodweer veroorzaakte naast overstromingen tal van aardverschuivingen, onder meer in dichtbevolkte, arme wijken die tegen hellingen zijn gebouwd. Veel provisorisch gebouwde woningen in deze sloppenwijken (favela's) zijn onder de modder bedolven.

In minder dan 24 uur viel 28,8 centimeter regen, meer dan wat normaal voor de hele maand april is te verwachten.

Rio is in 2014 een van de Braziliaanse steden waar het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Over zes jaar zijn in de stad de Olympische Spelen.

Overstroming Rio de Janeiro