SYDNEY - Het Chinese kolenschip dat aan de grond is gelopen bij de Great Barrier Reef voor de kust van Australië wordt leeggepompt . Dat heeft de premier van de Australische staat Queensland, Anna Bligh, dinsdag laten weten.

Het schip liep zaterdag vast op een zandbank net buiten het grote koraalrif en dreigde door de grote hoeveelheid olie aan boord een milieuramp te veroorzaken.

Wanneer de olie uit het schip is gepompt, zullen reddingswerkers proberen het schip met zijn 65.000 ton kolen uit het zand te trekken.

Het vaartuig heeft 950 ton olie aan boord als brandstof voor de reis van Australië naar China. Zondag lekte ongeveer vier ton olie, maar dat werd vernietigd door chemicaliën.

Breken

Regeringsfunctionarissen waren bang dat het schip in tweeën zou breken bij het duizenden kilometers lange koraalrif. Experts gaan er nu van uit dat het schip intact blijft.

De autoriteiten onderzoeken waarom het schip ver buiten de officiële vaarroute rond het beschermde Barrier Reef aan de grond is gelopen.

Vaarroute

Het vaartuig volgde aanvankelijk de juiste vaarroute, maar is op de een of andere manier vastgelopen in het beschermde gebied. Experts speculeren dat de kapitein van het tweehonderd meter lange kolenschip een kortere route wilde volgen.

De Australische premier Kevin Rudd noemde het ongeluk ''schandalig'' en heeft beloofd de verantwoordelijken te straffen.

Het Great Barrier Reef staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco en herbergt duizenden dier- en plantensoorten.

Schip wordt leeggepompt