ROME/NEW YORK - Niet paus Benedictus XVI, maar de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, heeft in 1998 het seksueel misbruik van honderden Amerikaanse kinderen in de doofpot gestopt.

Dat meldde het Duitse weekblad Die Zeit maandag. Het tijdschrift baseert zich op documenten van het Vaticaan.

Daaruit blijkt dat Bertone geen heil ziet in maatregelen tegen pater Lawrence Murphy, die tussen 1950 en 1974 ongeveer tweehonderd dove kinderen zou hebben misbruikt.

Volgens Bertone is het lastig om bewijzen en getuigen tegen Murphy bijeen te brengen ''zonder het schandaal groter te maken''.

De kardinaal vraagt aan het aartsbisdom Milwaukee om Murphy, gelet op zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid, in zijn ambt te laten.

Doofpot

Eind vorige maand had de krant The New York Times de paus ervan beschuldigd het misbruik in de doofpot te hebben gestopt. Volgens Die Zeit hadden Amerikaanse bisschoppen de hulp ingeroepen van de paus, maar was het Bertone die de zaak op zich nam.

Paus Benedictus XVI leidde van 1981 tot 2005 de Congregatie voor de Geloofsleer. Dit orgaan van de kerk, dat toeziet op de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof, besluit onder meer over het lot van priesters die van misbruik zijn beschuldigd.