Karzai ergert VS weer

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering heeft zich opnieuw geërgerd aan kritische uitlatingen van de Afghaanse president Hamid Karzai over het Westen en de Amerikaanse rol in Afghanistan.

Karzai zou in een gesprek met Afghaanse parlementsleden hebben gezegd dat hij het politieke proces los zal laten en zich bij de Taliban zal aansluiten als westerse landen druk op hem blijven uitoefenen om de bezem door zijn regering te halen.

"Wij zijn gefrustreerd over deze uitlatingen", liet woordvoerder van het Witte Huis Robert Gates maandag weten.

Eerder stoorde de Amerikaanse regering aan Karzai's aantijging dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap bij de Afghaanse presidentsverkiezingen 'enorme fraude' hebben gepleegd om afbreuk te doen aan zijn overwinning.

De Verenigde Staten hebben de beschuldiging van de hand gewezen.

Karzai deed zijn uitlatingen nadat de Amerikaanse president Barack Obama vorige week een bliksembezoek aan Afghanistan had gebracht.

Corruptie

Obama sprak met Karzai en andere leden van de regering en gaf hun te verstaan dat de overheidscorruptie moest worden aangepakt.

Karzai wees zaterdag in een gesprek met Afghaanse parlementsleden suggesties dat de betrekkingen met de VS schade hadden opgelopen van de hand.

Telefonisch

Hij zei dat hij een en ander met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton telefonisch had uitgepraat. Witte Huis-woordvoerder Gates zei dat het geplande bezoek van Karzai aan Washington op 12 mei nog steeds doorgaat.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie