AWB tegen geweld in Zuid-Afrika

AMSTERDAM - De blanke Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) heeft maandag afstand genomen van oproepen om de moord op haar voorman Eugene Terreblanche te wreken.

De beweging is tegen alle vormen van geweld, liet provinciaal leider Pieter Steyn weten.

Terreblanche (69) werd zaterdagavond op zijn boerderij doodgeslagen.

De twee vermoedelijke daders, een jongen van 15 en een man van 28, meldden zichzelf later bij de politie in Ventersdorp.

Volgens de moeder van de 15-jarige hadden zij Terreblanche met een ijzeren staaf doodgeslagen omdat hij hun geen loon wilde betalen. Overigens meldde de politie dat Terreblanche ook met kapmessen en een knuppel was bewerkt.

ANC

AWB-leden leggen een verband tussen de moord op Terreblanche en een omstreden strijdlied van het ANC dat vorige maand door de leider van de jeugdafdeling van het ANC, Julius Malema was gezongen. Het lied bevat de woorden 'dood de Boer'.

Malema verwierp de beschuldiging maandag.

Veroordeling

"De dood van Terreblanche heeft niets met het lied te maken. Wij weten wie Terreblanche was, hoe zijn karakter was en hoe hij zich verhield tot zijn personeel." Terreblanche werd in het verleden veroordeeld voor zware mishandeling van twee zwarte arbeiders, waarvoor hij zes jaar gevangenisstraf heeft gekregen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie