Oekraïne ziet af van NAVO-lidmaatschap

KIEV/MOSKOU - Oekraïne heeft plannen voor toetreding tot de NAVO waarschijnlijk voor lange tijd in de ijskast gezet.

President Viktor Janoekovitsj heeft een commissie die een eventueel lidmaatschap van het militaire bondgenootschap moest voorbereiden, per decreet afgeschaft.

Dat meldden media in het Oost-Europese land maandag.

De pro-Russische Janoekovitsj, die eerder dit jaar aan de macht kwam, heeft er nooit een misverstand over laten bestaan dat hij niet tot de NAVO en andere westerse organisaties wil toetreden, maar liever toenadering zoekt tot Moskou.

Prowesters

Zijn voorganger, de prowesterse Viktor Joesjtsjenko, ambieerde wel een NAVO-lidmaatschap van zijn land en had de commissie in 2006 ingesteld.

De prowesterse koers leidde tot een conflict met Rusland, hetgeen zich onder meer uitte in ruzies over gasleveranties.

Banden

Onder Janoekovitsj lijken de banden met Rusland snel te worden hersteld. Hij bracht maandag zijn tweede bezoek binnen een maand aan Moskou.

Het ging om een privébezoek in verband met Pasen, meldde het kantoor van Janoekovitsj in een verklaring.

Lunch

Janoekovitsj voerde maandag in de Russische hoofdstad onder meer overleg met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev. Dat gebeurde tijdens een lunch en een wandeling. Over de inhoud van het gesprek zijn na afloop geen mededelingen gedaan.

In Moskou ontplofte maandag nog een rookbom bij het kantoor van de NAVO. Er vielen geen slachtoffers en de materiële schade was miniem, meldden Russische media.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie