Doden door aanslag in Pakistan

ISLAMABAD - Zeker 38 mensen zijn maandag in het noordwesten van Pakistan omgekomen, toen een man zich tijdens een bijeenkomst van een politieke partij opblies. Vele anderen zijn gewond geraakt. Dat heeft een politiecommandant in het gebied meegedeeld.

Volgens een politiefunctionaris wilde de dader het terrein opgaan waar de bijeenkomst in de open lucht werd gehouden, maar hielden bewakers hem tegen.

Hij blies zich toen op. Het betrof een bijeenkomst van de niet aan een godsdienst gebonden Nationale Awamipartij (ANP), die een coalitieregering in het noordwestelijke grensprovincie in Pakistan leidt.

Grensprovincie

De partij wilde tijdens de bijeenkomst in Timargarah, de belangrijkste stad in het district Lower Dir, de verandering van de naam van de noordwestelijke grensprovincie vieren.

Het gebied zal Khyber-Pakhtunkhwa gaan heten. De huidige naam herinnert aan het koloniale tijdperk. In de nieuwe naam komt naar voren dat de Pashtun de meerderheid van de bevolking uitmaken.

De afgelopen drie jaar zijn in Pakistan door zelfmoordaanslagen en bomexplosies meer dan 3150 mensen gedood. Het geweld wordt toegeschreven aan radicale personen die zich verzetten tegen het bondgenootschap tussen de regering in Islamabad en de Verenigde Staten.

Taliban

In Peshawar vielen maandag gewapende mannen een controlepost bij het Amerikaanse consulaat aan. De Taliban in Pakistan hebben de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opgeÃĢist.

Zes mensen kwamen om bij de bestorming, onder wie vier aanvallers. Peshawar is de hoofdstad van de noordwestelijke grensprovincie, een bolwerk van extremistische moslims.

Vijand

''Amerikanen zijn onze vijand. Wij voerden de aanslag op hun consulaat in Peshawar uit. Wij plannen meer van zulke aanvallen'', zei woordvoerder Azam Tariz van de Pakistaanse Taliban telefonisch tegen persbureau Reuters vanaf een onbekende locatie.

De Verenigde Staten hebben de ''terroristische'' aanslag veroordeeld. De Amerikaanse ambassade in Islamabad zei dat bij de aanval op het consulaat in Peshawar twee Pakistaanse bewakers zijn omgekomen die door het consulaat waren ingehuurd.

Een aantal andere bewakers raakte zwaargewond, aldus een woordvoerder van de ambassade.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie