Noodtoestand in Mexico na aardbeving

TIJUANA - De regering van de Mexicaanse deelstaat Baja California heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen, nadat het gebied getroffen was door een zware aardbeving. De aardschok met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter kostte aan ten minste twee mensen het leven.

De doden en ongeveer honderd gewonden vielen in de hoofdstad van de deelstaat, Mexicali, aan de grens met de Verenigde Staten.

De beving verwoestte zeker een huis en een parkeergarage. Een onbekend aantal gebouwen raakte beschadigd, aldus lokale autoriteiten.

De beving werd tot in Amerikaanse steden als Las Vegas, Los Angeles en San Diego gevoeld maar veroorzaakte daar nauwelijks schade. Wel kwam een onbekend aantal mensen vast te zitten in liften.

Hoofdstad

Het epicentrum van de aardschok lag op ongeveer 10 kilometer diepte op ruim 170 kilometer ten zuidoosten van de stad Tijuana en op enkele tientallen kilometers van Mexicali. Dit is de hoofdstad van Baja California met meer dan 900.000 inwoners.

In Mexicali zijn enkele gebouwen ingestort en raakte een aantal gebouwen beschadigd. In enkele delen van de staat is de stroom uitgevallen.

Haïti

De Amerikaanse geologische dienst USGS meldde in eerste instantie een beving op ongeveer 32 kilometer diepte met een intensiteit van 6,9 op de schaal van Richter, maar stelde dit later bij. In januari vonden mogelijk 200.000 mensen de dood in Haïti na een beving van 7,0 op de Richterschaal.

Getuigen meldden dat de beving in de Amerikaanse steden San Diego, Los Angeles, Las Vegas en Phoenix werd gevoeld. Gebouwen schudden op hun grondvesten. De brandweer van Los Angeles moest massaal uitrukken om mensen te bevrijden uit vastgelopen liften. Baja California in het noordwesten van het land grenst aan de Amerikaanse deelstaten Californië en Arizona.

Magmavelden

De afgelopen dagen vonden er al lichte aardschokken plaats in het gebied. De zware beving van zondag werd gevolgd door naschokken.

Volgens Amerikaanse geologen zijn ondiepe magmavelden in combinatie met tektonische krachten de oorzaak van de beving, berichtten Amerikaanse media. Ongeveer tienduizend jaar geleden kwam een vulkaan tot uitbarsting in de regio.

Aardbeving Mexico

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie