AMSTERDAM - De Nederlandse ambassade in Parijs bestelde in 2008 voor bijna 14.000 euro aan champagne. Dat meldt Dagblad De Pers vrijdag op de website. De krant deed een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB).

Op die manier werd volgens De Pers ook duidelijk dat de ambassadeur in Parijs in het bewuste jaar het meeste declareerde van alle Nederlandse ambassadeurs.

Hij gaf ruim 182.000 euro uit aan promotieactiviteiten en reizen, 40.000 euro meer dan in 2007. De ambassadeurs in de VS, Japan en Rusland declareerden in 2008 ieder ook meer dan 100.000 euro.

Schatkist

In totaal kostten de tien duurste ambassades de schatkist in 2008 bijna 42 miljoen euro, circa 10 procent meer dan een jaar eerder.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de declaraties gezien moeten worden in de context, die ''dergelijke uitgaven noodzakelijk maakt''.

''Je werk als diplomaat is een netwerk onderhouden. Dat netwerk moet zo uitgebreid mogelijk zijn om anderen te kunnen helpen als ze daarvoor aankloppen. Daar zitten uiteraard bijvoorbeeld recepties en seminars bij.''

De zegsman noemt het bedrag aan champagne in Frankrijk ''niet zo gek. Door de cultuur in Frankrijk, waar elke lunch begint met een glas champagne, is het niet zo gek dat de declaratie daar hoger is dan in andere landen.''