MOSKOU - De Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele zelfmoordaanslag maandag op de metro in Moskou.

Op een video, die woensdag op een islamistische website is geplaatst, zegt Oemarov dat hij persoonlijk tot de aanslagen heeft bevolen.

Twee vrouwen brachten zich maandag tijdens de ochtendspits tot ontploffing op twee metrostations in het centrum van Moskou. Daardoor vielen ongeveer veertig doden en vele tientallen gewonden.

Ongelovigen

De explosies moesten volgens Oemarov ''de ongelovigen vernietigen en de groeten doen aan de FSB'', de Russische veiligheidsdienst. Een van de getroffen stations ligt onder het hoofdkantoor van de FSB, de opvolger van de roemruchte KGB.

Oemarov laat ook weten dat er meer aanslagen zullen volgen. ''De oorlog zal naar jullie straten komen'', aldus de krijgsheer.

Wraak

De aanslagen in Moskou zijn volgens de website gepleegd uit wraak voor ''de moord op arme Tsjetsjenen en Ingoesjeten, die op 11 februari knoflook aan het plukken waren in het dorp Arsjti''.

Oemarov, die zichzelf de Emir van de Kaukasus noemt, had eind vorig jaar een aanslag op een sneltrein tussen Moskou en Sint-Petersburg geclaimd. Daarbij waren 26 doden gevallen. Volgens de Russische autoriteiten heeft hij ook aanslagen beraamd op de stad Sotsji, waar in 2014 de olympische winterspelen worden gehouden.

Oemarov leidt sinds 2006 de islamitische separatisten in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Hij volgde Abdoel-Khalim Saidoellajev op, die door Russische commando's was doodgeschoten.

Moskou rouwt