BRUSSEL - Nederland en de andere lidstaten gaan de West-Europese Unie (WEU) opheffen.

De defensieorganisatie was de kleinere, Europese variant van de NAVO, maar kwam nooit tot bloei.

De deelnemende landen vinden de aparte samenwerking niet meer nodig. Het nieuwe EU-verdrag bepaalt ook al dat de Europese landen elkaar bijstand moeten verlenen bij militaire conflicten.

''De WEU heeft dus zijn historische taak volbracht. De deelnemende landen hebben daarom collectief besloten het samenwerkingsverdrag te beëindigen'', aldus een verklaring van Nederland en de negen andere lidstaten, die woensdag is bekendgemaakt.

Dreiging

De organisatie ontstond in 1954 wegens de dreiging van de toenmalige Sovjet-Unie. De WEU heeft een hoofdkwartier in Brussel. Van 1989 tot 1994 was oud-minister van Defensie Wim van Eekelen (VVD) secretaris-generaal.

De organisatie verdwijnt in juni 2011.

Geen rol

In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schreef demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag dat de WEU geen rol van betekenis meer speelt en het verdrag daarom kan worden opgezegd.

''De WEU heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld bij de Europese veiligheid. Maar de omstandigheden zijn veranderd'', aldus Verhagen. Hij wijst erop dat de NAVO en de EU de taken van de organisatie hebben overgenomen.

Krapte

Nederland steekt elk jaar ruim 800.000 euro in de WEU, die een begroting van in totaal 13 miljoen euro heeft.

Die bijdrage kan ''in het licht van het afgenomen belang van de WEU niet blijvend verantwoord worden, zeker niet in een tijd van financiële krapte'', stelt Verhagen mede namens zijn collega Eimert van Middelkoop (Defensie).