KIZLJAR - Bij bomaanslagen in de autonome Russische republiek Dagestan zijn woensdag twaalf mensen gedood, onder wie negen politieagenten. Meer dan twintig personen raakten gewond door het incident in de plaats Kizljar.

Bij de eerste aanslag ontplofte een bom voor een pand van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Russische inlichtingendienst FSB, op het moment dat er een auto met agenten uitreed.

De tweede aanslag, circa twintig minuten later, werd volgens de autoriteiten gepleegd door een dader die was vermomd als politieagent.

Hij blies zich vrijwel op de dezelfde plaats op terwijl politie en hulpdiensten waren toegesneld vanwege de eerste explosie.

Verband

De aanslagen werden gepleegd twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Moskou, die de autoriteiten in verband brengen met de onrust in de noordelijke Kaukasus.

Bij de aanslagen in de metro van Moskou zijn maandag 39 mensen de dood ingejaagd.

Kaukasusgebergte

Kizljar ligt circa 1400 kilometer ten zuidoosten van Moskou, in Dagestan aan de voet van het Kaukasusgebergte en aan de grens met Tsjetsjenië.

Het geweld in Dagestan is de afgelopen twee jaren toegenomen, mede als gevolg van een nieuwe campagne tegen islamitische en nationalistische extremisten in Tsjetsjenië.