WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat er ''binnen weken'' nieuwe VN-sancties komen tegen Iran. Hij zei dat dinsdag na een gesprek met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy. Die noemde het Iraanse nucleaire programma 'gek'.

Het Westen maakt zich zorgen dat het regime in Teheran een atoombom wil bouwen. China en Rusland, die allebei een veto hebben in de VN-Veiligheidsraad, verzetten zich echter tegen scherpere VN-sancties.

Obama hoopt dit verzet ''nog dit voorjaar'' te overwinnen, zo zei hij tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met Sarkozy in het Witte Huis.

Het IAEA, de atoomwaakhond van de VN, waarschuwde vorige maand dat Iran mogelijk bezig is met de bouw van een raket die kernkoppen kan dragen. Israël vreest dat Iran die aanvalscapaciteit krijgt; sommige Israëlische politici denken hardop na over een preventieve aanval op Iran.

Overgelopen

Het Amerikaanse tv-station ABC meldde dinsdag dat een belangrijke Iraanse atoomwetenschapper naar de VS is overgelopen. Shahram Amiri verdween vorig jaar tijdens een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië en is nu in de VS gehuisvest.

De geheime dienst CIA heeft hem uitgebreid ondervraagd over het Iraanse nucleaire programma.