AMSTERDAM - De voormalige premier Tony Blair is dinsdag, enkele weken voor de algemene verkiezingen, teruggekeerd in de Britse politiek.

Hij opende direct de aanval op het beleid van David Cameron, de gladde jonge leider van de Conservatieven, bijgenaamd 'Tory Blair'.

Blair kondigde zijn terugkeer aan in een toespraak waarin hij de kiezers opriep om de Labourpartij een vierde termijn te gunnen.

"In onzekere tijden, valt er veel te zeggen voor een beproefd leiderschap", aldus Blair. Hiermee veegde hij de campagneleus van de Conservatieven -'Stem voor verandering'- van tafel. Hij noemde de leus 'de holste slogan in de politiek'.

Blair is, sinds hij in 2007 aftrad als premier, weinig in de openbaarheid getreden. In 2009 kwam hij weer even in het middelpunt van de belangstelling toen hij zijn besluit om deel te nemen aan de oorlog in Irak verdedigde voor een onderzoekscommissie.

Voordeel

Ondanks de woede van de bevolking over deze oorlog, denken de leiders van Labour toch dat Blair een voordeel kan opleveren bij de verkiezingen. Blair heeft immers drie opeenvolgende verkiezingen gewonnen. De partij zei dinsdag dat Blair gedurende de verkiezingscampagne nog vaker zijn opwachting zal maken. Details werden echter niet gegeven.

Bill Jones, hoogleraar politicologie aan de Hope Universiteit in Liverpool zei dat het vooruitschuiven van Blair een gok is van de Labourpartij, maar wel een gok die het waard is om te nemen.

"Het is nog te vroeg om te bepalen of hij een belangrijke factor zal zijn in de campagne, maar de Conservatieven zullen zenuwachtig worden", aldus Jones. "Hij heeft ze keer op keer afgedroogd en bij drie verkiezingen hun hoop vernietigd. En nu komt hij plotseling terug."

David Cameron zei echter niet bezorgd te zijn over de tussenkomst van Blair. "Het is goed om hem eens een speech te zien geven waar niemand hem voor betaalt."