AMSTERDAM - De secrataris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag een verzoek van de Pakistaanse president Asif Ali Zardari geaccepteerd om de publicatie van een rapport over de moord op zijn vrouw en voormalig premier Benazir Bhutto uit te stellen.

Martin Nesirky, een woordvoerder van de VN, kondigde het uitstel aan twee uur voordat de VN-commissie die het rapport schreef een persconferentie zou houden. Nesirky zei niet te weten waarom het uitstel was aangevraagd.

De presidentiële woordvoerder van Pakistan zei echter dat het land het uitstel had aangevraagd zodat de commissie de mogelijkheid zou hebben twee staatshoofden te ondervragen die Bhutto belden vlak voordat ze werd doodgeschoten.

De staatshoofden zouden haar verteld hebben dat er 'ernstige bedreigingen voor haar leven' waren.

Geloofwaardiger

De woordvoerder wilde niet zeggen om welke staatshoofden het gaat, omdat dat volgens hem onethisch zou zijn. Hij vertelde wel dat de ondervraging het rapport 'geloofwaardiger' kan maken. Het was niet duidelijk waarom de commissie niet eerder met de staatshoofden heeft gesproken.

Bhutto vond de dood op 27 december 2007 bij een aanslag in Rawalpindi. Zij voerde destijds campagne voor de verkiezingen van 2008.