ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi kan opgelucht ademhalen. Zijn centrumrechtse coalitie heeft de regionale verkiezingen van zondag en maandag gewonnen.

Waarnemers hadden rekening gehouden met een afstraffing van Berlusconi, die tde laatste tijd is geconfronteerd met schandalen over seks, corruptie en machtsmisbruik.

''Ik ben de strijd aangegaan en dit is mijn overwinning'', zei de 73-jarige Berlusconi in een reactie. Hij had de Italianen gevraagd om van de gang naar de stembus een soort referendum over zijn premierschap te maken.

Berlusconi trok de conclusie ''liefde overwint de haat'' en doelde daarmee op de overwinning op de linkse oppositie.

Regio's

De kiezers konden in dertien van de twintig Italiaanse regio's stemmen. Elf daarvan waren in handen van centrumlinks, in twee was centrumrechts aan de macht.

Na het veroveren van de regio's Piemonte, Lazio, Campanië,en Calabrië heeft centrumrechts nu in zes regio's de meerderheid.

De opkomst was met 64 procent historisch laag. In 2005 was de opkomst bij de regionale verkiezingen nog 72 procent.

Nord

Het succes van centrumrechts dankt Berlusconi niet alleen aan zichzelf, maar vooral aan coalitiepartner Lega Nord. Die partij is meer dan verdubbeld in vergelijking met vijf jaar geleden, van 5,6 procent in 2005 naar 12,3 procent nu.

Volgens de leider van Lega Nord, Umberto Bossi, is Berlusconi's partij ''de enige die zich heeft kunnen redden van de tsunami van Lega Nord''. De separatistische Lega Nord wil het rijke Noord-Italië afscheiden van het armere zuiden.

PDL

Berlusconi heeft met zijn partij maar net gewonnen van de grootste linkse oppositiepartij. Zijn Volk van de Vrijheid (PDL) heeft 26,8 procent van de stemmen gekregen, tegenover 26,1 procent voor de linkse Democratische Partij. Maar omdat Lega Nord zoveel groeide, won centrumrechts in zoveel regio's.

Berlusconi heeft meegedeeld niet bezorgd te zijn over het succes van de Lega Nord. Leider Umberto Bossi van Lega Nord is volgens de premier een ''betrouwbare bondgenoot met wie men wint''.

Samenwerking met die partij in Noord-Italië noemt de premier ''een sterke verandering in de belangrijkste regio's en een garantie op ontwikkeling en modernisering van het land''.

Nederlaag

De leider van de Democratische Partij, Pier Luigi Bersani, wilde niet van een nederlaag spreken, maar gaf toe dat hij ook geen overwinningsgevoel had.

Hij voegde daaraan toe dat het nodig is om ''te begrijpen waarom onze boodschap niet helemaal is aangekomen'' bij de kiezers. Ook zei Bersani dat een stem voor Lega Nord ''een stem tegen Berlusconi'' is.

Sommige kiezers besloten naar de stembus te gaan om centrumrechts aan te vallen. Zij stemden niet, maar bekladden de lijsten voor centrumrechts met leuzen als 'Jullie hebben Italië verwoest' en 'Berlusconi is een vuile dief'.

Dat is te zien op foto's die de linkse krant La Repubblica heeft gepubliceerd.